sobota, 15 sierpnia 2015

Paluchy chlebowe



Ostatnio praktycznie wszystkie ogniska w których biorę udział nie mogą się obyć bez paluchów chlebowych oraz sosów które sama przyrządzam. Są smaczne, fajnie się je gryzie razem z sałatka z pomidorów czy dobrze wysmażoną kiełbaską. Dodatkowo są poręczne i nasz ogniskowy stolik wygląda bardziej ekskluzywnie :) Jeśli stolik na wiejskim klimatycznym ognisku może wyglądać ekskluzywnie :) No nic, koniec pierdaczenia podwijamy rękawy i bierzemy się do pracy.



Składniki potrzebne do wykonania paluchów chlebowych:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej do wypieku domowego chleba
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki zakwasu
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych
    drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1 i 1/3 szklanka wody
+ suszone pomidory + zioła prowansalskie + suszona smażona cebulka + oliwki

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną mąki. Gdy trochę urosną, wrzucamy wszystkie składniki (oprócz dodatków w postaci pomidorów, oliwek czy cebulki) do dużej miski i zagniatamy do momentu w którym całość będzie jednolita. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, dodajemy: pokrojone w małe kawałki pomidorki, oliwki, suszoną cebulkę oraz zioła i całość ponownie zagniatamy (brakło mi oliwek, ale z samymi pomidorami też pycha). Z tak przygotowanego ciasta wałkujemy małe wałeczki, które ewentualnie możemy posypać gruba solą. Całość pieczemy w 160 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 15 - 20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatziki, możemy też zajadać same :)






Smacznego
Marta :)

1 komentarz:

  1. Suszone pomidory <3 wyglądają obłędnie a ja uwielbiam takie przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń