wtorek, 17 maja 2016

Ziemniaki Hasselback



Na życzenie obserwatorów mojego profilu na Instagramie [KLIK] dzisiaj pokażę Wam, jak krótkim czasie przygotować pozornie plasterkowane ziemniaki. Świetnie nadają się jako dodatek do drugiego dania :) są pyszne, lekko chrupiące a dzięki przypieczonej skórce przypominają smak ziemniakczków z ogniska.



Składniki:
  • młode ziemniaki
  • zioła/przyprawa do ziemniaków (polecam Wam firmy Dary Natury)
  • sól
  • masło/oliwa
Przygotowanie w expresowym tempie:

Ziemniaki szorujemy tak, by na skórce nie było piasku. Lekko osuszamy. Kroimy na plasterki (im węższe tym lepsze), starając się przy tym by nie przeciąć ziemniaka do końca.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do mikrofalówki na 2-4 minut w zależności od ilości ziemniaków.
Po tym czasie wszystko przekładamy na: blachę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.
Całość posypujemy ziołami, solą oraz polewamy oliwą. Jeśli zdecydowaliście się na masło rozkładamy bardzo małe kawałeczki na ziemniakach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć Wam ile takie ziemniaczki muszą leżakować w cieple piekarnika. Wszystko zależy od ilości jaką przyrządzacie.  Warto co jakiś czas wbijać widelec w ziemniaka ofiarę i sprawdzać czy jest już miękki w środku.
I gotowe :)

Możecie oczywiście zrezygnować z użycia mikrofali, przygotowanie będzie trochę dłuższe, ale naprawdę warto. 
Zwykłe ziemniaki podane w niestandardowy sposób mogą odmienić oblicze naszego dania.
Smacznego 
Marta

4 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam tych ziemniaczków :) Muszę wypróbować trik z mikrofalówką, bo ostatnio wyszły mi niedopieczone :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi też kiedyś trafił się niedopieczony, dlatego dodatkowo staram się wybierać ziemniaki o podobnej wielkości :) mam wtedy pewność, że wszystkie pieką się w tym samym tempie...

      Usuń
  2. Pysznotki, na pewno przepis zostanie wypróbowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń