piątek, 9 października 2015

Lekka sałatka z pęczakiem


Czasami pomysł na jakieś danie wpada nam do głowy ot tak, po prostu. Czasami też zdarza nam się próbować odtworzyć smaki, które już kiedyś jedliśmy. Ja natomiast miałam o wiele łatwiej, gdyż musiałam zrobić sałatkę mając jej skład bez rzędu wielkości poszczególnych produktów. Wyszło pysznie :) A sałatka już trafiła do grona ulubieńców...



Składniki potrzebne na 2 porcje sałatki:

  • 2/3 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 4 rzodkiewki
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku ogrodowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Musztardę, oliwę i sok z cytryny mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
Ogórka obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie czynimy z rzodkiewką.
Gdy kasza wystygnie mieszamy wszystkie składniki odstawiamy do tzw. przegryzienia i gotowe :)
Sałatka idealna na lunch, drugie śniadanie lub lekką kolację.


Smacznego
Marta


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie i na pewno wypróbuję przepis bo jestem ostatnio z kaszami za pan brat ;)

    OdpowiedzUsuń