- 15 sztuk migdałów
- szklanka wody mineralnej bądź przegotowanej
Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na około 5 minut. Po tym czasie obieram je ze skórek. Tak przygotowane orzechy zalewam szklanką wody i dość długo blenduję. Na koniec całość przecedzam przez sitko i mleko mamy gotowe :)
Owsianka bananowo-migdałowa
1 szklanka mleka migdałowego
5 łyżek płatków owsianych "Górskich"
1 dojrzały banan (im więcej brązowych kropek na skórce, tym lepiej)
sezonowe owoce (w moim przypadku to truskawki i maliny)
5 łyżek płatków owsianych "Górskich"
1 dojrzały banan (im więcej brązowych kropek na skórce, tym lepiej)
sezonowe owoce (w moim przypadku to truskawki i maliny)
Mleko migdałowe nie przecedzone (czyli z kawałkami migdałów) + płatki owsiane + banan pokrojony w plasterki, wrzucam do rondelka i gotuję przez minutę ciągle mieszając by banan się rozklarował. Następnie całość zdejmuję z ognia i czekam około 10 minut, aż płatki nasiąkną. Po tym czasie jeszcze raz podgrzewam owsiankę i podaję ją okraszoną górą sezonowych owoców.
Nie używam żadnych słodzików, gdyż dojrzały banan jest wystarczająco słodki.
Smacznego
Marta
Świetne, muszę kiedyś wypróbować ;) jeszcze nigdy nie piłam mleka migdałowego ;)
OdpowiedzUsuń