piątek, 31 lipca 2015

Mleko migdałowe + przepis na owsiankę


Post z przepisem na mleko kokosowe jest jednym z najczęściej odwiedzanych postów na moim blogu. Z tego względu przychodzę do Was z kolejnym przepisem na mleko roślinne, tym razem migdałowe. Przygotowuje się je jeszcze szybciej niż kokosowe, z tego względu robię je na bieżąco i nie przetrzymuję nadmiaru w lodówce... Dodatkowo pokarzę Wam jedno danie w którym je wykorzystuję :) Zapraszam

Składniki potrzebne na szklankę mleka migdałowego:
  • 15 sztuk migdałów
  • szklanka wody mineralnej bądź przegotowanej
Przygotowanie:
Migdały zalewam wrzątkiem i odstawiam na około 5 minut. Po tym czasie obieram je ze skórek. Tak przygotowane orzechy zalewam szklanką wody i dość długo blenduję. Na koniec całość przecedzam przez sitko i mleko mamy gotowe :)





Owsianka bananowo-migdałowa



1 szklanka mleka migdałowego
5 łyżek płatków owsianych "Górskich"
1 dojrzały banan (im więcej brązowych kropek na skórce, tym lepiej)
sezonowe owoce (w moim przypadku to truskawki i maliny)

Mleko migdałowe nie przecedzone (czyli z kawałkami migdałów) + płatki owsiane + banan pokrojony w plasterki, wrzucam do rondelka i gotuję przez minutę ciągle mieszając by banan się rozklarował. Następnie całość zdejmuję z ognia i czekam około 10 minut, aż płatki nasiąkną. Po tym czasie jeszcze raz podgrzewam owsiankę i podaję ją okraszoną górą sezonowych owoców. 
Nie używam żadnych słodzików, gdyż dojrzały banan jest wystarczająco słodki.

Smacznego 
Marta

1 komentarz:

  1. Świetne, muszę kiedyś wypróbować ;) jeszcze nigdy nie piłam mleka migdałowego ;)

    OdpowiedzUsuń