Sezon na jagody właśnie się zaczął, a czym by on był gdyby nie bułki z jagodami... Ja osobiście nie lubię ich zbierać, ale moja mama w każdej wolnej chwili wymyka się z domu do lasu, twierdząc, że to jej ulubiona forma relaksu. Ja nie mam nic przeciwko... Zapas jagód w domu w niczym mi nie przeszkadza :) Co do bułeczek to wyszły pyszne, dlatego zapraszam Was na przepis.
Składniki potrzebne na 18 bułeczek:
- 670 g mąki pszennej = pół kilo + 1 szklanka
- 1 szklanka mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- Jagody + cukier (wedle uznania) + mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
- Drożdże wraz z odrobiną cukru rozpuszczam w ciepłym mleku.
- Jajka ubijam z pozostałą ilością cukru na puszystą masę.
- Masło rozpuszczam i odstawiam do wystudzenia.
- Gdy zaczyn drożdżowy powiększył swoja objętość dodaję go wraz z masą jajeczną do mąki wymieszanej z solą. Całość wyrabiam dłonią.
- Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dodaje rozpuszczone masło i wyrabiam, aż całość będzie jednolita.
- Odstawiam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, aby spokojnie wyrosło.
- W momencie gdy ciasto spokojnie rośnie, przygotowuję nadzienie. Jagody dokładnie płuczę i odstawiam na sitko. Gdy woda obcieknie, dodaję cukier oraz odrobinę mąki ziemniaczanej i wszystko mieszam. Ten trik pozwoli na zatrzymanie jagód w bułkach w trakcie wyrastania :) (Połączenie jagód z cukrem sprawia, że wydziela się spora ilość soku, dlatego w trakcie wyrastania może on swobodnie wypłynąć. Mąka zatrzyma ten proces.)
- Ciasto mamy wyrośnięte, ręce smarujemy olejem by ułatwić sobie formowanie bułek. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy mały placek. Na środek kładziemy jagody i uważnie łączymy że sobą wszystkie brzegi.
- Tak uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Gdy podwoja swoją objętość smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Smacznego
Marta
Mniam, uwielbiam jagodzianki. PS właśnie ślinię się do ekranu ;)
OdpowiedzUsuń