Nawet nie wiecie ile poświeciłam czasu, by na lokalnym bazarku znaleźć jarmuż. Nie wiem czy tylko u nas tak trudno go dostać, może Wy też macie z tym problem. Tak czy inaczej, dostępny był tylko na straganie jednego przemiłego pana.
Jeśli mam być z Wami szczera to sok z niego piłam pierwszy raz w życiu i myślę, że na tym nie poprzestanę. Właściwości zdrowotnych jarmużu jest ogrom, głównie za sprawą niezliczonej ilości mikro- i makroelementów. Chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, dlatego tego koktajlu nie mogłam nazwać inaczej jak AMBROZJA Z JARMUŻU.
Składniki potrzebne na 500 ml koktajlu:
- 5 liści jarmużu
- 1 jabłko
- 0,5 cytryny
- 1 banan
- 0,5 szklanki wody
Jarmuż oraz jabłko dokładnie myjemy, następnie za pomocą sokowirówki robimy z nich sok. Banana blenduję z wodą. Na koniec łączę wszystkie składniki, dosmaczam całość sokiem z połowy cytryny i koktajl gotowy. Polecam pić go przez słomkę lub rurkę gdyż kwasy w nim zawarte są inwazyjne dla naszego szkliwa.
Smacznego
Marta
Muszę w końcu spróbować! ;)
OdpowiedzUsuń