Sosy na ognisku lub grillu to niemal pozycja obowiązkowa. Wzbogacają smak zarówno spieczonej kiełbaski, soczystego karczku jak i zgrillowanej kromki chleba. O paluchach chlebowych, które wczoraj wstawiłam na bloga nawet nie wspomnę :) Dlatego dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak wykonać moje dwa ulubione sosiki... Zaczynamy!
SOS CZOSNKOWY
- 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400 g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 5-6 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ząbki czosnku przecieramy przez praskę i następnie posypujemy solą ( około 0,5 łyżeczki). Całość mieszamy i odstawiamy na minutę by czosnek oddał swój aromatyczny sok. Następnie dodajemy jogurt, majonez oraz pieprz. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Po około 1 h leżakowania sos jest gotowy. Jego maksymalny czas konsumpcji to 2-3 dni od momentu wykonania.
_________________________________________________________________________________
SOS TZATZIKI
- 1,5 świeżego ogórka szklarniowego
- 1 jogurt naturalny typu greckiego
- 0,5 pęczka koperku
- sól
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie posypujemy je obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie całość zgromadzonej wody odciskamy. Musimy się bardzo postarać by zostało jej jak najmniej. Do tak przygotowanych ogórków dodajemy: jogurt, czosnek, i posiekany drobno koperek. Mieszamy wszystkie składniki i sos mamy gotowy. Przechowuje go w szczelnie zamykanym słoiku w lodówce, najlepiej spożyć go w tym samym dniu.
Smacznego
Marta :)
Też robiłam czosnkowy na wczorajszego grilla ;) moje dwa ulubione sosy ;)
OdpowiedzUsuń