piątek, 28 sierpnia 2015

Prażona ciecierzyca



Prażona ciecierzyca to świetna alternatywa dla orzeszków, chrupek, paluszków i innego typu przegryzek. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy lub szkoły :) Sycąca, chrupka a przede wszystkim zdrowa i całkowicie wegańska... Przyznajcie sami, nie może być lepiej. Dodam jeszcze, że jej przygotowanie zajmuje około 15 minut, z czego 10 minut wykonuje za nas piekarnik.



Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • odrobina chilli
  • 0,5 czosnku granulowanego

Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie przekładamy ciecierzycę do miseczki, dodajemy oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni, na około 10 - 15 minut. Warto od czasu do czasu podglądać poczynania naszej ciecierzycy, jedna minuta za długo i ciecierzyca będzie przypalona...
Smakuje świetnie tuż po wyjęciu z piekarnika oraz na drugi dzień.


Jestem strasznie ciekawa czy ktoś z Was jadł prażoną cieciorkę?

Smacznego i oczywiście buziaki od Marty :)



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Zamiast opychac się niezdrowymi chipsami mamy alternatywę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciecierzycę więc postanowiłam spróbować Twojej wersji jej przygotowania i jestem zachwycona :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń