piątek, 21 sierpnia 2015

Kotlety jaglane


Ostatnio coraz częściej moje dania bazują tylko i wyłącznie na warzywach bądź owocach. W trakcie przygotowania obiadu naszła mnie myśl, by zastąpić tradycyjnego mielonego kotlecikiem wegańskim... No i udało się!!! Jak już tacie (który od urodzenia jest typowym mięsożercą) smakowało, to uwierzcie mi naprawdę są pyszne :) Przygotowałam je dla Was w dwóch wersjach, któraś z pewnością przypadnie Wam do gustu.



Kotleciki jaglano-marchewkowe

- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 mała marchewka lub pół dużej
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie: Kasze płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody do miękkości. Jak się trochę rozgotuje to nawet lepiej. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy kasza trochę wystygnie, wrzucamy wszystkie składniki do miski i całość wyrabiamy na gładką masę. Najlepiej użyć do tego procesu dłoni i dodatkowo rozgnieść kaszę z marchewką. Następnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w mące. Z tej porcji wychodzi około 7-8 kotlecików. Tak przygotowane kotlety smażę na patelni teflonowej bez dodatku oleju. Podaję w towarzystwie ogórków, ziemniaczków z koperkiem lub przepysznej fasolki szparagowej. 




______________________________________________________________________

Kotleciki jaglano-paprykowe

- 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/4 świeżej papryki
- 0,5 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
- 0,5 łyżki posiekanej natki piertuszki
- łyżka sezamu
- chilli
- sól
- pieprz ziołowy

Przygotowanie: Cały proces jest identyczny jak powyżej. Jedyna różnica polega na pokrojeniu papryki w drobną kostkę (naprawdę drobną). 




Smacznego
Marta :)

1 komentarz:

  1. Te twoje bezmięsne kotleciki mega inspirują ;) a do tego wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń