środa, 26 listopada 2014

Porzeczkowiec


Jeśli chcecie kogoś kulinarnie zaskoczyć to ten przepis nadaje się idealnie. Mocno czekoladowe ciasto, śmietankowy krem i porzeczki, które nadają całości lekko kwaśnego smaku. W jednym słowie MISTRZOSTWO !

Składniki:

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2-3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 budyń śmietankowy
1 kubek mały masła roślinnego

+ dżem porzeczkowy

Poncz: 1 szklanka mocnej czarnej herbaty + 2 łyżeczki cukru + 2 łyżki amaretto
Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta:
1 i 1/2 szklanki wody, 2/3 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 2-3 łyżki kakao doprowadzić do wrzenia  i gotować około 5 minut. Następnie wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli.

Do wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka, potem kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i całość zmiksować na jednolitą masę.

Do ciasta dodać ubite białka i za pomocą łopatki całość delikatnie, okrężnymi ruchami połączyć.
Masę przełożyć do formy o wymiarach (25cm x 36cm) i piec z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.
Po tym czasie ciasto odłożyć do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować w 1 i 1/2 szklanki mleka. Gdy całkowicie wystygnie powoli dodajemy go do wcześniej utartego masła.

Moja rada: Najlepiej gdy budyń i masło są w mniej więcej podobnej temperaturze. Wtedy zmniejszamy szanse na zwarzenie się masy.

Mamy wszystko gotowe teraz pora złożyć wszystko w całość.

1. Ciasto kroimy na pół.

2. Spód nasączamy ponczem.

3. Następnie całość smarujemy dżemem porzeczkowym.


4. Na to kładziemy masę śmietankową, przykrywamy ją ciastem i ponownie nasączamy ponczem.

5. Na wierzchu polewamy ciasto czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek mleka.

Ciasto trzymamy w lodówce... Oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Smacznego Marta







1 komentarz: