Rogaliki są ostatnio hitem w moim domu. W przeciągu tygodnia robiłam je już dwa razy i zniknęły w mig. Najlepsze są pierwszego dnia ale w kolejnych smakują równie wyśmienicie :) Szczególnie gdy w zestawie mamy cieplutkie kakao...
Składniki:
100 g drożdzy
1 szklanka mleka
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
125 g margaryny (pół kostki)
125g smalcu (5/8 kostki)
sól
marmolada
Dodatkowo:
1 jajko + cukier do posmarowania na wierzchu
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki oraz cukru i całość dokładnie wymieszać.
Gdy drożdże podrosną połączyć je z pozostałymi składnikami i wszystko zagnieść.
Z otrzymanego ciasta odkroić część, uformować z niej kulkę a następnie rozwałkować. Starając się przy tym by w miarę możliwość zachować kształt okręgu.
Jeśli mimo wszelkich starań nie mamy okręgu to przycinamy ciasto nożem na jego kształt.
Następnie dzielimy ciasto na 8 w miarę równych części.
Smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale :) (od podstawy trójkąta w stronę wierzchołka).
Układamy je na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Całość piekę w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem do momentu aż będą rumiane. (Ciężko określić czas pieczenia z racji tego jakiej wielkości są rogale. Jeśli są małe pieką się szybko.)
Smacznego Marta
Wyglądają genialnie ;) sama mam ochotę na rogaliki
OdpowiedzUsuń