niedziela, 23 listopada 2014

Gyros



Gyros to chyba jedna z ulubionych sałatek z kurczakiem w moim domu. Robimy ją na prawie wszystkie urodziny, imieniny, święta i inne okazje.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 litrowy słoik ogórków korniszonych
kapusta pekińska
puszka kukurydzy
2 średnie cebule
keczup
majonez
przyprawa kebab-gyros

 Przygotowanie:
 Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu w którym lekko się zrumieni. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Z kapustą postępujemy podobnie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane pora na złożenie togo wszystkiego w jedną całość.

Na spód wrzucamy kurczaka, posypujemy go przyprawą. Ja zazwyczaj daje około pół opakowania. Następnie czekamy aż wszystko wystygnie.




Mięcho smarujemy keczupem i rozkładamy równomiernie cebulę.



Następnie ogórki.



Majonez.



Kukurydza oraz majonez z keczupem wymieszany w proporcji 1:1.



Na wierzch sypię kapustę pekińską.



I sałatka gotowa. Odstawiam na godzinę po to by smaki się zaprzyjaźniły :)

(Ilość produktów które Wam podałam wystarczy na zrobienie dwóch misek sałatki)

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gyrosa !! ;) Chyba nie jestem w tym sama :P rewelacyjnie wygląda ułożony warstwowo w miseczce przezroczystej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zainwestować w szklaną michę :) kiedyś miałam ale była z tak cienkiego szkła, że szkoda gadać...

    OdpowiedzUsuń