sobota, 8 listopada 2014

Ciasto marchewkowe



Placuszek świetnie wpisuje się w jesienny klimat, i z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz na moim stole....

Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
3 plastry ananasa z puszki
szklanka startej marchewki (odciśniętej z soku)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy marchewkę oraz ananasa pokrojonego w drobną kostkę (z niego też trzeba usunąć nadmiar syropu). Wlewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Gdy nasza masa jest jednolita dodajemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kardamon i również mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odkładamy mikser a w dłoń bierzemy łopatkę :)
Delikatnie łączymy białka z resztą ciasta tak by pęcherzyki powietrza w nim pozostały. Ciasto wlewamy do formy (mała  kwadratowa) i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego ostudzenia. W między czasie ubijamy 250 ml śmietany kremówki z 1 łyżką cukru pudru. Ciasto kroimy na dwie części i przekładamy przygotowaną masą.
Wierzch opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego Marta

1 komentarz:

  1. Kiedyś robiłam takie ciacho marchewkowe ale składniki były do niego podobne jak do piernika więc był to według mnie marchewkowy piernik :P To ciacho mnie zainspirowało i jak tylko nadarzy się okazja wypróbuję :) a wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń