piątek, 5 grudnia 2014

Shake bananowo - orzechowy

Shake to dobra alternatywa dla zwykłego śniadania lub wtedy gdy na przygotowanie czegoś do jedzonka nie mamy zbyt wiele czasu. Dostarczy on nie tylko sporo energii na początek dnia ale także wartościowych składników odżywczych. Poprawi on naszą koncentrację i pomoże się odstresować.

BANAN - źródło magnezu, potasu, witaminy C, błonnika

MASŁO ORZECHOWE - źródło kwasu foliowego, witaminy E, kwasów omega-6, a także wielu innych mikro i makroelementów

PŁATKI OWSIANE - źródło witaminy B1, B6, błonnika, żelaza i magnezu

 

Do przygotowania 1 shake'a potrzebujemy:

100 - 150 ml mleka krowiego, kokosowego, migdałowego (wybór dowolny)
 1 łyżka masła orzechowego (możecie użyć takiego własnoręcznie robionego [przepis tutaj] jeśli zdecydujecie się wybrać ze sklepu to patrzcie na zawartość orzechów im więcej tym lepiej)
 2 łyżki płatków owsianych
 1 banan

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Gdy już trochę nasiąkną wrzucamy wszystkie składniki do wysokiego naczynia i blendujemy do momentu aż wszystko się ładnie połączy.
Przelewamy do szklanki i gotowe :)
Smacznego

1 komentarz:

  1. Świetne!! Uwielbiam wszystkie tego rodzaju koktajle , a o maśle orzechowym bym nie pomyślała ;)

    OdpowiedzUsuń