Kilka lat temu wprowadziłam do domowej tradycji pieczenie świątecznych pierników. Z roku na rok, coraz bardziej cieszy mnie nie tyle sam moment pieczenia, co rozdawania ich moim bliskim.
Dziś przepis na surowe ciasteczka a bliżej świąt postaram się wrzucić kilka sposobów na dekoracje pierniczków lukrami.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
180 g cukru
2-3 jajka
250 g margaryny
1 przyprawa do pienika
2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
6-7 łyżek miodu
2-3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Jak to bywa w przypadku prawie każdych ciasteczek, wrzucamy wszystkie produkty na stolnice i zagniatamy. Dla mniejszego pobrudzenia łapek polecam początkowo posiekanie wszystkich składników nożem :)
Porcje ciasta wałkujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na około 8 minut.
Z tej porcji wychodzi około 5 blach, będzie się czym dzielić :)
Buziak Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz