środa, 23 września 2015

Cytrynowiec



Jeśli myślicie, że na blogu będą pojawiać się tylko i wyłącznie wegańskie dania to jesteście w błędzie. Doskonalę zdaję sobie sprawę z tego, że większa część moich czytelników nie jest wyłącznie roślinożerna :) Nie chcę też nikomu narzucać swojego sposobu odżywiania lecz jedynie dzielić się swoimi spostrzeżeniami i nowymi przepisami. Mam jeszcze sporo starych i wypróbowanych przepisów którymi chcę się z Wami podzielić, dlatego dzisiaj pokażę Wam jak zrobić przepyszne ciasto cytrynowe :)



Składniki potrzebne do wykonania CIASTA CYTRYNOWEGO:

  • Biszkopt:
- 7 jaj
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli. Następnie wsypujemy cukier i ponownie ubijamy. Gdy masa będzie sztywna dodajemy żółtka i ucieramy około 4 minuty. Wszystkie suche składniki najpierw łączymy ze sobą a potem partiami dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie okrężnymi ruchami za pomocą łopatki bądź łyżki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą prostokątna blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175* przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt, od razu zdejmujemy papier do pieczenia i dostawiamy do wystudzenia.


  • Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru


  • Masa cytrynowa:
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 litra wody
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 g masła roślinnego

Przygotowanie kremu:
Z 0,5 l wody odlewamy trochę by rozpuścić w niej budynie a resztę gotujemy z 1 szklanką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć wlewamy budyń i całość dokładnie mieszamy aż zawrze. Następnie zdejmujemy budyń z ognia i wsypujemy do niego galaretkę cytrynową i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa wystygnie w osobnym naczyniu ucieramy masło. Gdy masło jest puszyste, dodajemy stopniowo budyń cały czas miksując.


  • Bita śmietana:
- 0,5 l śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, gdy ta zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i miksujemy aż będzie całkowicie sztywna.


  • Polewa:
- 100 g masła roślinnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz żelatyny wrzucamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i polewa gotowa.


  • 2-3 paczki herbatników szkolnych
Składanie ciasta:
Biszkopt przecinamy na pół. Jedną część kładziemy na spód i nasączamy ją połową przygotowanego ponczu. Następnie rozsmarowujemy równomierne cały krem, przykrywamy go biszkoptem. Nasączamy pozostałością ponczu. Na biszkopt rozkładamy bitą śmietanę. Na wierzchu układamy warstwę herbatników, którą polewamy gorącą polewą.
Ciasto najlepiej smakuje po około 2 godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego Marta 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz