piątek, 18 września 2015

Batony zbożowe



Cały czas poszukuje jedzonka które:
1. Idealnie skomponuje się ze smakiem kawy
2. Jest słodkie
3. Mogę zabrać ze sobą wszędzie, bez obawy rozwalenia w torebce
4. Jest zdrowe i pożywne
Tym sposobem wpadłam na batony zbożowe, które robi się w mgnieniu oka a dodatkowo smakują wybornie :)

Składniki potrzebne do wykonania 14 batonów:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub ewentualnie miodu
  • 0,5 szklanki dowolnych orzechów
  • 1 łyżka posiekanych suszonych jabłek
  • 1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Płatki owsiane podprażam na patelni, od czasu do czasu mieszając. Tak samo postępuje z orzechami, które wcześnie posiekałam na drobne kawałki.
Daktyle moczę w gorącej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i miksuję je na gładką pastę w robocie kuchennym.
Następnie przekładam wszystkie składniki do jednej miski i wyrabiam za pomocą dłoni. Jeśli konsystencja nie jest zwięzła, należy dodać dodatkową łyżkę syropu bądź miodu. Tak przygotowaną owsianą bazę przekładam do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Całość mocno dociskam za pomocą dłoni. Odstawiam do lodówki na około 1,5 godziny.
Po tym czasie całość kroję na batony. Na zdjęciu są one prostokątne, jednak okazały się zbyt słodkie na raz dlatego poprzecinałam je jeszcze na pół, po tym zabiegu mają one formę kwadratu o boku 3 cm. 






Uwaga!
Batony są słodkie, mi to odpowiada :) Natomiast moi domownicy stwierdzili, że gdyby były polane czekoladą smakowały by im bardziej. Dlatego jeśli macie ochotę na niezbyt słodkie batony zaraz po wyłożeniu pojemnika owsianą bazą polejcie ją dokładnie,
roztopioną gorzką czekoladą. Ten zabieg dodatkowo utwardzi konsystencję batonów i staną się one bardziej mobilne :)

Smacznego Marta :)

1 komentarz:

  1. Świetne, a do tego doskonałe w swej prostocie. Dzięki Tiramichu za ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń