Apple crumble to połączenie smaku polskich jabłek z nutą cynamonu pod chrupiącą kruszonką. Sam przepis jest bardzo prosty, przygotowanie krótkie, wiec na niespodziewaną wizytę znajomych nadaje się idealnie.
Składniki:
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżeczki cukru
cynamon
- Kruszonka
60 g masła
30 g cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki, wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i za pomocą dłoni wyrabiamy do uzyskania drobnych okruszków.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Całość przerzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem i cynamonem. Delikatnie mieszamy by połączyć wszystko razem. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upływie czasu nakładam na talerzyki, czasami wzbogacam deser kulką lodów waniliowych ale sam w sobie też jest smaczny :)
Smacznego Marta :)
coś jak szarlotka tyle że bez ciacha :D I LOVE IT <3
OdpowiedzUsuńNo i w ekspresowym tempie na natychmiastowe zachcianki idealna :D
OdpowiedzUsuń