wtorek, 21 października 2014

Apple Crumble - czyli jablka pod kruszonka.



Apple crumble to połączenie smaku polskich jabłek z nutą cynamonu pod chrupiącą kruszonką.  Sam przepis jest bardzo prosty, przygotowanie krótkie, wiec na niespodziewaną wizytę znajomych nadaje się idealnie.

Składniki:

3 średniej wielkości jabłka
2 łyżeczki cukru
cynamon
  •  Kruszonka
100g mąki pszennej
60 g masła
30 g cukru

Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki, wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i za pomocą dłoni wyrabiamy do uzyskania drobnych okruszków.

 Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Całość przerzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem i cynamonem. Delikatnie mieszamy by połączyć wszystko razem. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upływie czasu nakładam na talerzyki, czasami wzbogacam deser kulką lodów waniliowych ale sam w sobie też jest smaczny :)



 Smacznego Marta :)

2 komentarze:

  1. coś jak szarlotka tyle że bez ciacha :D I LOVE IT <3

    OdpowiedzUsuń
  2. No i w ekspresowym tempie na natychmiastowe zachcianki idealna :D

    OdpowiedzUsuń