sobota, 17 stycznia 2015

Ptysie i eklerki




Ooo słodkości uwielbiam :) Ptysie robię rzadko, bo są bardzo kaloryczne. No ale czasami trzeba je zrobić ponieważ są niesamowicie pyszne i właśnie nadszedł ten czas... Zapraszam do przepisu

Składniki:
  • Ciasto
    200g mąki pszennej
    100g masła
    5 jajek
    0,25l wody
    odrobina soli
  • Krem
    - budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    - 250g masła roślinnego
Przygotowanie ciasta:
W małym garnku rozgrzewam wodę z masłem.
 Gdy wszystko zrobi się płynne, wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką do uzyskania szklistej konsystencji.


 Odstawiam do ostudzenia. Następnie do wychłodzonego ciasta wbijam jajka, i za pomocą miksera łączę w jednolitą całość.



Następnie za pomocą szprycy, wyciskam wzory na jakie tylko mam ochotę. Mogą być w kształcie ptysiów bądź eklerków.



 Całość piekę przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 a następnie zmniejszam do 150 stopni na kolejne 15 minut.



Przygotowanie kremu:
Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tym że dodaje o 2 łyżki cukru więcej. Później odstawiam do ostygnięcia.
Następnie ucieram go z masłem do uzyskania gładkiej masy.



Wystudzone ptysie kroje na pół, przekładam kremem i posypuje cukrem pudrem.



Smacznego Marta :)

2 komentarze: