Ooo słodkości uwielbiam :) Ptysie robię rzadko, bo są bardzo kaloryczne. No ale czasami trzeba je zrobić ponieważ są niesamowicie pyszne i właśnie nadszedł ten czas... Zapraszam do przepisu
Składniki:
- Ciasto
200g mąki pszennej
100g masła
5 jajek
0,25l wody
odrobina soli
- Krem
- budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
- 250g masła roślinnego
W małym garnku rozgrzewam wodę z masłem.
Gdy wszystko zrobi się płynne, wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką do uzyskania szklistej konsystencji.
Odstawiam do ostudzenia. Następnie do wychłodzonego ciasta wbijam jajka, i za pomocą miksera łączę w jednolitą całość.
Następnie za pomocą szprycy, wyciskam wzory na jakie tylko mam ochotę. Mogą być w kształcie ptysiów bądź eklerków.
Całość piekę przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 a następnie zmniejszam do 150 stopni na kolejne 15 minut.
Przygotowanie kremu:
Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tym że dodaje o 2 łyżki cukru więcej. Później odstawiam do ostygnięcia.
Następnie ucieram go z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Wystudzone ptysie kroje na pół, przekładam kremem i posypuje cukrem pudrem.
Smacznego Marta :)
Wyglądają pycha;) czasem trzeba sobie pozwolić na małą przyjemność
OdpowiedzUsuńOby nie za często :D
Usuń