wtorek, 20 stycznia 2015
Cocoabanana
Ten deser jest dla osób kochających gorzką czekoladę i banany :)
Składniki:
2 żółtka
1,5 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 czekolada gorzka
3/4 czekolady białej
2 banany
rum
Przygotowanie:
Banany kroimy w plasterki i zalewamy je około 4 łyżkami rumu.
Czekolady łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do dwóch różnych misek.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Gotujemy mleko i wlewamy do niego kogel-mogel. Całość energicznie mieszamy by otrzymać budyń.
Połamaną czekoladę zalewamy gorącym budyniem. Około 1/3 objętości wlewamy do białej czekolady, a pozostałą część do gorzkiej. Po około 4 minutach całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Banany rozkładamy do 4 szklanek do koniaku.
Zalewamy je masą z gorzkiej czekolady i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylewamy na wierzch białą czekoladę i ponownie wkładamy do lodówki.
Całość wygląda i smakuje obłędnie
Spróbujecie ???
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialne! I jakie łatwe koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJadłam i potwierdzam, że pycha - Kako :)
OdpowiedzUsuń