wtorek, 20 stycznia 2015

Cocoabanana


Ten deser jest dla osób kochających gorzką czekoladę i banany :)



Składniki:
2 żółtka
1,5 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 czekolada gorzka
3/4 czekolady białej
2 banany
rum


Przygotowanie:
 Banany kroimy w plasterki i zalewamy je około 4 łyżkami rumu.


 Czekolady łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do dwóch różnych misek.



Żółtka ucieramy z cukrem.



Gotujemy mleko i wlewamy do niego kogel-mogel. Całość energicznie mieszamy by otrzymać budyń.



Połamaną czekoladę zalewamy gorącym budyniem. Około 1/3 objętości wlewamy do białej czekolady, a pozostałą część do gorzkiej. Po około 4 minutach całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.




Banany rozkładamy do 4 szklanek do koniaku.



Zalewamy je masą z gorzkiej czekolady i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylewamy na wierzch białą czekoladę i ponownie wkładamy do lodówki.

Całość wygląda i smakuje obłędnie
Spróbujecie ???

2 komentarze:

  1. Genialne! I jakie łatwe koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i potwierdzam, że pycha - Kako :)

    OdpowiedzUsuń