piątek, 12 września 2014

Sos karmelowy


Sos karmelowy mega prosty w przygotowaniu i niesamowicie dobry w smaku, więc dlaczego nie zrobić go samemu w domowym zaciszu. Jest tyle możliwości jego zastosowania: polać deser lodowy, sernik, bitą  śmietanę z bananami. A zapomniałabym o jeszcze jednym sposobie który wymyśliłam moja mama, a mianowicie zjadła go samego łyżeczką :) (po wystygnięciu zamienia się w stałą masę podobną do cukierków typu "krówka").
Ale dziś nie o tym, może w następnym poście postaram się przygotować coś wykorzystaniem tego cudeńka.
A teraz potrzebna lista składników no i sposób przygotowania.

200 g cukru
150 g śmietany kremówki

Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do rondla i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, by uległ karmelizacji. Tu musisz uważać bo łatwo go przypalić i wtedy będzie gorzki w smaku.
A gdy będziesz na etapie takim:


to zdejmij garczek z ognia, ciągle mieszaj i daj podziałać temperaturze która znajduje się w dnie rondla. Dzięki temu masz pewność, że nie osiągniesz wyższej temperatury od tej którą masz i unikniesz spalenia cukru.
Gdy cukier będzie jednolitej konsystencji dodaj do niego całą śmietanę i energicznie mieszaj oczywiście w płomieniu palnika :)
I karmel gotowy w postaci płynnej jest tuż po przygotowaniu.
Smacznego
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz