czwartek, 28 maja 2015

Makaron z sosem pomidorowym



To danie to u mnie hit ostatnich tygodni. Jeśli chcecie zjeść coś domowego, a macie do przygotowania tylko kilka minut... To ten przepis jest idealny :) Jest on też świetnym dodatkiem do gołąbków, pulpecików ale również genialny jako baza do spaghetti bolognese.



Składniki:
Dowolny makaron - ja wybrałam spaghetti ale świetnie się sprawdzi penne czy świderki
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy w oliwek
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Czynność która musicie zrobić na samym początku to wstawić wodę na makaron. Obiecuję, że czas przygotowania nie będzie dłuższy niż jego ugotowanie.

Zabieramy się za sos, cebulkę kroję w kostkę i wrzucam ją na rozgrzana oliwę. Gdy się trochę zarumieni dodaję czosnek i po dosłownie 30 sekundach dodaję pomidory. Jeśli posiedzi on trochę za długo na patelni, nada naszemu daniu lekko gorzki posmak. A tego przecież nie chcemy :) Teraz czas na wszystkie przyprawy prócz ziół, które dodajemy na samym końcu, aby zwieńczyć nasze pyszne danie... Sos dusimy bez przykrycia by mógł on się trochę zagęścić. Na koniec czas na blendowanie i oczywiście zioła. Sos i zarazem całe danie mamy gotowe, o ile w miedzy czasie wrzuciliście do wody makaron :)




Koniecznie dajcie znać czy podobają się Wam takie przepisy :)
Smacznego Marta :)

2 komentarze:

  1. Swojego czasu też robiłam sos do spaghetti z samych pomidorów, ale przy moim mężczyźnie to nie przejdzie. :P super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Swojego czasu też robiłam sos do spaghetti z samych pomidorów, ale przy moim mężczyźnie to nie przejdzie. :P super przepis !

    OdpowiedzUsuń