niedziela, 29 marca 2015

Lekkie tartaletki




Lekkie tartaletki to połączenie delikatnego biszkoptu, soczystych owoców, jogurtu i miodu. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski, deseru czy lekkostrawnego śniadania. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu to prawda, ale naprawdę warto :)



Składniki potrzebne do zrobienia 6 tartaletek:
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
sól
+ 6 foremek do tartaletek


Dodatkowo:
Ulubione owoce
Jogurt naturalny typu greckiego
Miód
Lemoniada do nasączenia (0,5 szklanki wody + łyżeczka cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny)

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do piany następnie dodajemy cukier, gdy ten się dobrze połączy z białkami, dodajemy żółtka i całość miksujemy na puch. Mąkę i proszek przesiewamy do masy jajecznej i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany biszkopt rozlewamy do 6 foremek. Całość pieczemy w 160 stopniach przez około 15- 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone biszkopty z foremek odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzone spody nasączamy lemoniadą. Na wierzch wylewamy jogurt i układamy umyte, pokrojone owoce. Całość polewamy miodem.
Smacznego :)
Marta



1 komentarz: