niedziela, 22 lutego 2015

Serowe ślimaczki



Nie wiem jak Wy, ale ja drożdżówki z serem najbardziej kojarzę z dzieciństwem. Czasami lubię sobie przypominać stare dobre czasy i dlatego dziś mam dla Was przepis na serowe ślimaczki. Łatwe do przygotowania, a jak dobrze smakują :) Z resztą musicie przekonać się sami...



Do przygotowania ślimaczków potrzebne nam będzie:

  • Ciasto Drożdżowe:
    500g mąki pszennej
    pół kostki masła
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    pół kostki drożdży
  • Nadzienie serowe:
    kostka sera białego
    2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić w ciepłe miejsce by rozczyn się "ruszył". Jajka zmiksować z pozostałym cukrem, wsypać mąkę oraz dolać rozczyn wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Na końcu dodać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zmiksować ser z cukrem.
Gdy ciasto porządnie wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Każdą kolejno wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm, na kształt prostokąta. Smarujemy dokładnie nasz płat ciasta masą serową, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwijamy je jak na roladę. Następnie kroimy ją pod kątem prostym
na kawałki o szerokości 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut.
Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Marta








1 komentarz:

  1. Moje dziecięce skojarzenia z bułeczkami drożdżowymi na słodko to te z serem lub budyniem pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń