Nie wiem jak Wy, ale ja drożdżówki z serem najbardziej kojarzę z dzieciństwem. Czasami lubię sobie przypominać stare dobre czasy i dlatego dziś mam dla Was przepis na serowe ślimaczki. Łatwe do przygotowania, a jak dobrze smakują :) Z resztą musicie przekonać się sami...
Do przygotowania ślimaczków potrzebne nam będzie:
- Ciasto Drożdżowe:
500g mąki pszennej
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
pół kostki drożdży - Nadzienie serowe:
kostka sera białego
2 łyżki cukru
Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić w ciepłe miejsce by rozczyn się "ruszył". Jajka zmiksować z pozostałym cukrem, wsypać mąkę oraz dolać rozczyn wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Na końcu dodać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zmiksować ser z cukrem.
Gdy ciasto porządnie wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Każdą kolejno wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm, na kształt prostokąta. Smarujemy dokładnie nasz płat ciasta masą serową, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwijamy je jak na roladę. Następnie kroimy ją pod kątem prostym
Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Marta
Moje dziecięce skojarzenia z bułeczkami drożdżowymi na słodko to te z serem lub budyniem pyszności ;)
OdpowiedzUsuń