poniedziałek, 21 lipca 2014

Tarta z wiśniami


Gdy zaczyna się sezon na jakieś owoce z ogromną przyjemnością wykorzystuję je w kuchni. Teraz nadszedł czas na wiśnie, dlatego mam dla Was przepis na przepyszną tartę z wiśniami...

Składniki potrzebne na kruchy spód:
2 szklanki mąki
125 g margaryny
2 żółtka
6 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki potrzebne do wiśniowego nadzienia:
800 g wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
8 łyżek cukru
1 kisiel wiśniowy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta zagniatamy i wstawiamy do lodówki na koło 30 minut.




2. W momencie gdy ciasto jest w lodówce, gotujemy wiśnie z cukrem. Gdy dojdzie do wrzenia wlewamy  rozpuszczony w 1/3 szklanki wody kisiel i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego owocowego żelu. Odstawiamy do ostygnięcia.



3. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę, pamiętając jednocześnie o tym by zostawić sobie około 1/3 ciasta na zrobienie kratki na wierzchu.

4. Na wyłożoną formę ciastem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. groch, fasolę po to by spód nie urósł zbyt wielki. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut do temp. 180 stopni.


5. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, usuwamy papier razem z obciążeniem i wykładamy przygotowane wcześniej wiśnie.




6. Pozostawioną cześć ciasta cienko wałkujemy, kroimy na równej szerokości paski i układamy w kratkę na wiśniach.




7. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut w zależności od tego jaki macie piekarnik.
\

8. Po określonym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie opcjonalnie można posypać cukrem pudrem...


Podajemy razem z ulubioną kawą lub wcinamy sam :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz