niedziela, 13 lipca 2014

Paszteciki z kapustą i grzybami


Uwielbiam paszteciki, kupuje je zawsze wtedy gdy nic pożywnego ze sobą na uczelnie nie zabiorę :) Od tygodnia mam wakacje ale już za nimi tęsknię, dlatego też postanowiłam je zrobić w domku...

Składniki potrzebne na ciasto: (opcja na dużą rodzinkę lub 2 dniowe zapasy)
1 kg mąki
3 jajka
pół kostki margaryny
pół kostki drożdży
szklanka śmietany 18%
pół szklanki mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Składniki potrzebne do grzybowego farszu:
1 kg kiszonej kapusty
około 100 g suszonych grzybów
1 cebula
olej

Przygotowanie ciasta:
1. Śmietanę wraz z cukrem delikatnie podgrzać, trzeba uważać by nie była ona zbyt gorąca. Następnie wrzucić do niej pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić.



2. Mąkę przesiać, dodać do niej śmietanę i drożdże.

3. Margarynę rozpuścić wraz z 0,5 szkl mleka, ostudzić.

4. Jajka roztrzepać wlać do miski z mąką zagnieść. Później powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz z mlekiem i dokładnie wyrobić.



5. W momencie gdy ciasto pomimo długiego wyrabiania nie odchodzi od miski jest np. za rzadkie dosypujemy mąki. Czasami tak się zdarza, dlatego nie panikujcie gdy coś wydaje Wam się nie tak... Intuicyjnie dodajcie mąki lub wlejcie 2 łyżki oleju by ciasto odchodziło od miski. Odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



!!! Mój patent na szybkie wyrośniecie ciasta: Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, wyłączam go i dopiero wtedy wkładam ciasto... Ciasto rośnie w zastraszającym tempie :)

Przygotowanie farszu:
1. Kapustę jak i grzyby namaczam w wodzie na całą noc. Na drugi dzień odlewam wodę, wkładam do garczka i ponownie zalewam wodą i gotuję osobno grzyby, osobno kapustę przez około godzinę.

2. Gdy kapusta jest już miękka, odlewam wodę i pozostawiam do ostygnięcia.Gdy ostygnie dokładnie odciskam nadmiar wody.

3. Grzyby przekładam do sitka by pozbyć się wywaru grzybowego, który posłuży mi do przygotowania przepysznej zupy grzybowej na drugi dzień :) U mnie w kuchni nic się nie marnuje :)

4. Zarówno grzyby jak i kapustę mielę w maszynce o średnich oczkach.



5. Pozostało nam zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju, dodać ją do zmielonego farszu oraz doprawić pieprzem i solą.



Rolowanie pasztecików:
Gdy ciasto urośnie, przekładamy kawałek na wysmarowaną olejem stolnicę, cienko wałkujemy a następnie wykładamy farsz. Pamiętajcie by zostawić ok 1 cm wolnego ciasta by rulon dokładnie się skleił.



Rolujemy :)



Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i opcjonalnie posypujemy granulowanym czosnkiem.



Kroimy pod skosem, wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 20 minut.






Podajemy z przepysznym czerwonym barszczykiem lub zajadamy gorące prosto z pieca :)

Smacznego Tiramichu :)

1 komentarz:

  1. O Matko Bosko Od Smakołyków!!! Ale bym jadła :)No i teraz cały dzień będę myślała nie o mężu tylko o pasztecikach hehe. Kasia (tak to ja Twoja bratowa )

    OdpowiedzUsuń