Chyba wystarczy tej mojej nieobecności :) Sezon na truskawki powoli dobiega końca, co na szczęście nie obejmuje mojego przydomowego ogródka w którym wciąż są jeszcze niedojrzałe truskawki... Ucierane ciasto z tymi owocami to sezonowy must have w mojej kuchni... Jeśli macie dwie lewe ręce do tego typu wypieków, to dzisiejszy przepis wykonacie z zamkniętymi oczami i o dziwo wyjdzie przepysznie :) To zabieramy się do pracy... Powodzenia :)
Składniki potrzebne do wykonania tego przepysznego ciasta:
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
+ truskawki
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Na samym początku zrobimy kruszonkę. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i widelcem lub palcami wyrabiamy. Wychodzi jej całkiem sporo, jeśli nie lubicie zbyt dużo kruszonki na cieście zróbcie ją z połowy składników lub zamroźcie część i wykorzystajcie przy następnych wypiekach.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
Pora na przygotowanie ciasta. Cały proces będzie składał się z dwóch etapów. Brzmi groźnie, ale za chwilę przekonacie się jakie to proste :)
Etap 1.
Margarynę utrzyj z cukrem na jednolita masę.
Etap 2.
Wrzuć pozostałe składniki do utartego tłuszczu i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Zajmie Ci to mniej niż 30 sekund.
Tak przygotowane ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż truskawki a całość posyp kruszonką :)
Piecz ciasto około 45 minut w 200 stopniach C.
Smacznego
Marta :)
P.S. Jeśli przepis Ci się spodobał, a może wykonałaś/eś go i naprawdę Ci posmakował... Udostępnij go na swoim profilu społecznościowym i daj szanse innym na spróbowanie tego wypieku :)
Wygląda przepysznie, jeśli nie będę miała truskawek dorzucę jakieś inne owocki ale na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam bo to dosłownie chwilka roboty i mamy ciacho :)
UsuńW sam raz dla niespodziewanych gości ;)
Usuń