Ciasto drożdżowe czy jest ktoś kto go nie lubi? Ja go wręcz uwielbiam, to jeden ze smaków dzieciństwa kiedy to babcia piekła wielką blachę ciasta na całą rodziną a obłędny zapach unosił się w calutkim mieszkaniu... Z racji tego, iż lubię kombinować ze smakami i trochę udoskonalać tradycyjne przepisy, doszłam do wniosku, że subtelny zapach pomarańczy zbyt drastycznie nie zmieni smaku tradycyjnej drożdżówki a jedynie delikatnie podrasuje jej smak.... To zaczynamy J
Składniki (na dużą, naprawdę dużą blachę):
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
Skórka z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
8 żółtek
250g margaryny
3 łyżki rodzynek opcjonalnie J
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Najważniejsze by zacząć od zrobienia rozczynu z drożdży. Drożdże + 1 łyżka cukru + 1/4 szklanki mleka letniego + łyżka mąki wymieszać, a następnie wlać do miski z całą mąką.
2. W czasie gdy drożdże rosną ucieramy żółtka z cukrem, oraz pozostałe mleko grzejemy z kostką margaryny następnie odstawiamy do wystudzenia.
3. Ścieramy skórkę z wcześniej umytej pomarańczy, wyciskamy sok z połowy owocu i namaczamy rodzynki w wodzie.
4. Gdy drożdże wyrosną, a mleko ostygnie łączymy wszystkie składniki. Ja zawsze zaczynam od żółtek potem kolejno: skórka z pomarańczy, sok i mleko z margaryną.
5. W momencie gdy całe ciasto uzyska w miarę jednolitą konsystencje dodaje rodzynki.
6. Całe ciasto dokładnie wyrabiam - uzbrójcie się w cierpliwość bo ten typ wypieku wręcz uwielbia być dokładnie wyrobionym... Od momentu dodania rodzynek zajęło mi to około 15 minut, a ręka odpadała J
7. Po dokładnym połączeniu składników, całość wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładam. Odstawiam w ciepłe miejsce (na parapet w słoneczko J) i czekam aż cała blacha się wypełni...
9. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z blachy delikatnie za rogi wystającego papieru (ktoś musi wam w tym pomóc) i czekam do ostygnięcia...
Smacznego J
TIRAMICHU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz