środa, 14 maja 2014

Domowa granola

Śniadanie to posiłek na który najchętniej jem coś słodkiego. Wzrost cukru we krwi momentalnie mnie budzi i mam chęć do dalszego działania. Niestety po zwykłych sklepowych płatkach szybko robię się głodna, a ciągłe jedzenie owsianki nie jest dla mnie... Dlatego też postanowiłam sama wykonać domową granolę... bez zbędnego cukru opartą tylko i wyłącznie na zdrowych składnikach :)


Potrzebne nam będą:
4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
6 łyżek miodu
garść migdałów
garść orzechów laskowych lub włoskich(obydwie opcje są smaczne)
1/2 szklanki wiórek kokosowych
4 łyżki otrąb przennych
1/4 szklanki pestek słonecznika
3 łyżki żurawiny suszonej
(niestety żurawina jak i pestki słonecznika nie znalazły się na zdjęciu)

Przygotowanie:
1. miód + woda + olej wymieszaj do uzyskanie jednolitej konsystencji





2. do otrzymanej mikstury wsyp wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj 



3. całość przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ubij 



4. tak otrzymaną granolę piecz w temp. 170 stopni C przez około 15 minut lub do momentu w którym granola zrobi się lekko złota.

Ja w momencie gdy jest już złota mieszam ją łopatką - przewracam w każdą stronę by mieć pewność, że woda odparowała zupełnie, a cała granola jest doskonale upieczona :) po wystudzeniu przesypuje ją do szczelnej puszki, by nie straciła swej chrupkości w trakcie przechowywania...
Smacznego
TIRAMICHU

1 komentarz:

  1. Super przepis, na pewno wykorzystam, pozdrawiam Kasia K.

    OdpowiedzUsuń