wtorek, 24 stycznia 2017

Hummus pomidorowy


Witam Was ponownie po długiej nieobecności. Strasznie stęskniłam się za tym moim kulinarnym kącikiem, jednak brak czasu i masa zobowiązań skutecznie odciąga mnie od tego miejsca. Dzisiaj przygotowałam hummus pomidorowy, taka zdrowa alternatywa dla tych wszystkich rozgrzewających zup i tłustych zimowych potraw. Zrobiłam go w 20 minut, cały przepis znajdziecie w dalszej części posta 😋


Składniki:
1 puszka ciecierzycy 
1,5 łyżki pasty sezamowej
3 łyżki oliwy dobrej jakości
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
4 pomidory suszone
5 łyżek wody przegotowanej lub mineralnej, niegazowanej
sól
pieprz
kumin mielony
papryka suszona wędzona (odrobina)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera lub dokładnie zmiksuj przy użyciu blendera ręcznego. Pamiętaj by najpierw odcedzić i dokładnie wypłukać ciecierzyce 😊

Pasta najlepiej smakuje z chrupiącymi świeżymi warzywami, krakersami lub jako dodatek do tradycyjnych kanapek.


Buziaki 
Marta 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz