Jest późno a ja siedzę i zbieram w sobie resztki energii by podzielić się z Wami przepisem na ciasto które jest:
- lekkie
- puszyste
- niezbyt słodkie
- wilgotne
Składniki:
Spód:
1 paczka herbatników holenderskich
70-80 g masła
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka ( ja użyłam waniliowego z Biedronki)
1 budyń
6 jajek
1/3 szklanki cukru
0,5 tabliczki białej czekolady - rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady - rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka
Przygotowanie:
- herbatniki pokruszyć, dodać rozpuszczone masło, całość wymieszać, wysypać na kwadratową blachę wyłożoną papierem dobrze docisnąć
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywno z solą
- żółtka utrzeć z cukrem
- do żółtek dodać ser - wymieszać
- do masy serowej dodać budyń - wymieszać
- całość podzielić na dwie części
- do pierwszej dodać gorzką czekoladę, do drugiej białą
- białka podzielić na pół, dodać do mas serowych i lekko wymieszać łopatką bądź łyżką - TYLKO NIE MIKSEREM
- obie masy na przemian wylewać na herbatnikowy spód
- całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Podawać dobrze wystudzony, najlepiej na drugi dzień w asyście truskawek :)
Smacznego Marta
Genialny :) puszysty i wilgotny ;) po prostu kwintesencja smakowitości :)
OdpowiedzUsuń