niedziela, 24 kwietnia 2016

Sernik z białą i gorzką czekoladą



Jest późno a ja siedzę i zbieram w sobie resztki energii by podzielić się z Wami przepisem na ciasto które jest:
  • lekkie
  • puszyste
  • niezbyt słodkie
  • wilgotne 
 Wśród domowników i przyjaciół zebrało same dobre opinie więc mogę śmiało przekazać ten przepis reszcie świata :)



Składniki:

Spód:
1 paczka herbatników holenderskich
70-80 g masła

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka ( ja użyłam waniliowego z Biedronki)
1 budyń
6 jajek
1/3 szklanki cukru
0,5 tabliczki białej czekolady  - rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady - rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka

Przygotowanie:
  • herbatniki pokruszyć, dodać rozpuszczone masło, całość wymieszać, wysypać na kwadratową blachę wyłożoną papierem dobrze docisnąć

     
  • żółtka oddzielić od białek
  • białka ubić na sztywno z solą
  • żółtka utrzeć z cukrem
  • do żółtek dodać ser - wymieszać
  • do masy serowej dodać budyń - wymieszać
  • całość podzielić na dwie części
  • do pierwszej dodać gorzką czekoladę, do drugiej białą
  • białka podzielić na pół, dodać do mas serowych i lekko wymieszać łopatką bądź łyżką - TYLKO NIE MIKSEREM
  • obie masy na przemian wylewać na herbatnikowy spód
  • całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Rada: Aby sernik był wilgotny na dół piekarnika kładę żaroodporne naczynie/blachę z wodą.

Podawać dobrze wystudzony, najlepiej na drugi dzień w asyście truskawek :)

Smacznego Marta 


1 komentarz:

  1. Genialny :) puszysty i wilgotny ;) po prostu kwintesencja smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń