Witam Was po raz kolejny w kulinarnym poście. Pieczenie to
moja ulubiona dziedzina w kucharzeniu i podejrzewam, że większość przepisów na blogu będzie dotyczyć wypieków. Nie przedłużając
zaczynamy…
Składniki:
125g masła lub margaryny w pokojowej temp.
60 g cukru
1 jajko
200g mąki
50g mielonych migdałów
szczypta sody
60 g cukru
1 jajko
200g mąki
50g mielonych migdałów
szczypta sody
Czekoladowa masa:
100g czekolady mlecznej E.Wedel
3 żółtka
2 łyżki cukru
szklanka śmietany kremówki (30%)
łyżka masła
2 banany
rum
Zaczynamy od zrobienia ciasta, najlepszym sposobem jest wszystko wsypać do miski i szybko połączyć ważne jest by za długo nie wyrabiać ciasta.
Na wyłożoną formę ciastem połóż kawałek foli aluminiowej lub
papieru i wysyp groch, fasole lub ryż po to by ciasto się nie podniosło.
Spód pieczemy w temp 1750C przez około 25 minut
lub do momentu uzyskania jasno brązowego koloru . Po 20 minutach wyjmij ziarna
razem z papierem, by wierzch lekko się spiekł. Całość wystudź…
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
Śmietankę zagotuj i wlej do niej utarte żółtka, energicznie mieszaj by nie zrobiły się
grudki.(jeśli umiesz ugotować budyń to z tym zadaniem sobie poradzisz J)
Gorącą masą zalej połamaną na kawałki czekoladę (wszystkie
trzy tabliczki), dodaj łyżkę masła i poczekaj
2 minuty, aż czekolada pod spodem się rozpuści… W tym czasie możesz
rozłożyć banany na wystudzonym spodzie.
Po 2 minutach całość wymieszaj do momentu uzyskania gładkiej
masy i polej nią banany…
Przepis nie jest mojego autorstwa znalazłam go gdzieś na
stronie. Niestety nie mogłam znaleźć linka dlatego też pojawił się na blogu
Przepyszne mmm... ;)))
OdpowiedzUsuń